Alef groep biedt de mogelijkheid om naast je werk te blijven groeien, leren, en oriënteren
Werken voor Alef Groep betekent ook toegang hebben tot een groeiend aanbod aan cursussen, workshops, conferenties en andere evenementen die kunnen helpen bij jouw ontwikkeling! De archeologie is een multidisciplinaire sector waarin je je kan ontwikkelen tot ervaren KNA archeoloog en je ook kan specialiseren.
Wil je je opwerken tot KNA archeoloog, of sta je al in het actorregister en wil je punten halen om je status te verlengen? Wij denken graag met je mee over de benodigde stappen om jouw doelen te bereiken. Ook is het mogelijk om cursussen te volgen, congressen te bezoeken en zelfs om certificaten te halen.
Op weg naar een actorstatus: Wij denken met je mee!
Heb je al wat ervaring en wil je graag in aanmerking komen voorhet actorregister? Of heb je al KNA-status en wil je deze graag onderhouden? Dan kijken wij graag mee naar wat nodig is om dit te bereiken. Op deze pagina houden wij de meest recente informatie bij. Daarnaast zijn wij elke werkdag beschikbaar voor vragen en advies omtrent jouw ontwikkeling en het behalen of behouden van je actorstatus!
Archeologen met een KNA-status staan geregistreerd in het actorregister van het SIKB. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je laten zien dat je archeologische werkzaamheden kan uitvoeren volgens de vastgestelde regels en op een inhoudelijk kwalitatief goede wijze. Hierbij moet je bepaalde kennis en ervaring kunnen aantonen. Het is daarom altijd belangrijk om een dossier bij te houden.
Dit wordt getoetst aan de hand van de opleidingen, werkervaringen en voor een BA of MA KNA-archeoloog is het betreffende diploma en 3000 uur/3 jaar werkervaring vereist, evenals kennis van de beoordelingsrichtlijn (BRL SIKB 4000).
Nieuwe actoren
Nieuwe actoren worden geregistreerd na aan toetsing. Dit is geen inhoudelijke toets – het gaat hier om de verificatie van de bewijsmiddelen die door jou zijn geleverd. De (onafhankelijke) toetsende instelling stelt aan de hand daarvan vast of alle benodigde bewijsstukken zijn geleverd. Zo ja, dan wordt de actor geregistreerd bij de SIKB.
Met kandidaten die werkzaam zijn in de archeologie en graag willen worden opgenomen in het register wil Alef groep graag een samenwerking aangaan. Hierbij kijken we welke ervaring en kennis nog vereist is, en wat voor bewijsstukken hiervoor nodig zijn.
Geldigheid van het actorschap
Na de inschrijving blijft de status van de actor 4 jaar geldig. Daarna wordt getoetst of de actor ingeschreven kan blijven aan de hand van een puntensysteem of een opleidingsplan van de werkgever. Dit is om aan te tonen dat de actor zijn/haar kennis heeft onderhouden. Kijk voor meer informatie naar het tabblad ‘Verlenging van de actorstatus’!
Praktische zaken rondom de verlenging van je actorstatus
Vanaf de registratie in het actorregister is een KNA-status 4 jaar geldig. In het kader van levenlang leren en nascholing is het van belang om in deze jaren mee te doen aan voldoende kennisactiviteiten én voldoende ervaring op te doen. Dit is de verantwoordelijkheid van de actor zelf. Het is daarom zeer belangrijk om een dossier bij te houden met daarin je werkzaamheden en bewijzen van deelname. Soms houdt de werkgever zo’n dossier bij. Ook heeft de werkgever soms een opleidingsplan voor de KNA-archeologen die zij in dienst hebben. Het blijft uiteindelijk wel de verantwoordelijkheid van de actor om in de gaten te houden of alle activiteiten meetellen, en of zij voldoende punten behaald hebben.
Het is belangrijk op op tijd te beginnen met het aanvragen van een verlenging. Formeel kun je 1 week van tevoren een verzoek voor verlenging indienen, maar in de praktijk is dit een langer proces. Aanvragen die minder dan 1 week van tevoren zijn ingediend, worden niet in behandeling genomen.
Het bijhouden van kennis
Een carrière in de archeologie betekent ook dat je blijft leren. Dit ‘levenlang leren’ vind ook zijn weerslag in de verlenging van de KNA actorstatussen. Zo moet een KNA archeoloog elke 4 jaar deelnemen aan kennisactiviteiten. De deelname hiervan wordt bijgehouden door middel van een puntentelling, welke terug te vinden is in bijlage 4 van de Beoordelingsrichtlijn Archeologie.
Welke activiteiten tellen mee?
Onlangs heeft het SIKB een kennislijst opgesteld met activiteiten, congressen en workshops die geaccepteerd zijn voor de nascholing van actoren. Hiermee zijn dus punten te behalen binnen één van de categorieën van de BRL. Deze lijst kun je hier raadplegen.
Als een activiteit hier niet in staat, is het alsnog mogelijk dat deze ook voor de puntentelling meetelt. In dit geval is het het beste om dit na te vragen bij de helpdesk van het SIKB. Het kan ook zijn dat een activiteit nog niet is voorgedragen aan het SIKB. Iedereen kan een activiteit aanmelden ter beoordeling, dit wordt van harte aangemoedigd! Hoe meer dialoog er is over de bestaande activiteiten, hoe duidelijker het wordt wat voor activiteiten wel meetellen voor het KNA actorschap, en welke niet.
De huidige criteria voor een activiteit zijn als volgt:
- De activiteit moet inhoudelijk archeologisch zijn (een OCE-cursus telt dus niet).
- De activiteit moet relevant zijn voor de actor in kwestie (dit is afhankelijk van het actorschap).